De laatste tijd is er steeds meer ophef over gehackte sites waarbij miljoen e-mailadressen en wachtwoorden zijn buitgemaakt.
Grote kans dat die van jou er ook tussen zit.

Hoe controleer ik of mijn e-mailadres is buitgemaakt?
Je kunt controleren of je e-mailadres (en daarmee ook je wachtwoord) is buitgemaakt op de volgende site: https://haveibeenpwned.com/

In bovenstaand voorbeeld zie je dat het e-mailadres 8 keer gevonden is met betrekking tot gehackte websites en 1 keer in een database dump.

Als je iets verder naar beneden scrolt op de site, zie je ook welke sites gehackt zijn en wat er is buitgemaakt (e-mailadressen, wachtwoorden etc.).

Komt je e-mailadres voor in deze database, en je wijzigt je wachtwoord niet regelmatig, loop je het risico slachtoffer te worden van criminelen.

Ze kunnen op verschillende manieren gebruik gaan maken van je identiteit (het versturen van spam onder jouw naam is daar van nog de minst erge optie)

Wijzig je wachtwoord daarom regelmatig!

Moeite met het verzinnen van wachtwoorden die complex genoeg zijn? Geen nood, er zijn genoeg sites die dit voor je kunnen doen:

Site 1 https://passwordsgenerator.net/
Site 2 https://lastpass.com/generatepassword.php
Site 3 http://www.techzoom.net/Tools/PasswordGenerator

Gebruik altijd wachtwoorden van minimaal 8 karakters.

Controleer of je wachtwoord complex genoeg is met HowSecureIsMyPassword? https://howsecureismypassword.net/

Moeite om wachtwoorden te onthouden? Gebruik een wachtwoord manager!

Zoveel sites, zoveel wachtwoorden
Het is niet slim om op elke site het zelfde wachtwoord te gebruiken.

Als de hacker het lukt op èèn site, lukt het op alle sites. Met alle gevolgen van dien (hallo bestelling van Wehkamp, Salando, Tamaris etc) Zet al je wachtwoorden in een password manager en gebruik deze om in te loggen op sites die een wachtwoord vereisen.

Er zijn een hoop zeer goede (en gratis) wachtwoord managers.

LastPass Password Manager
Een zeer makkelijke en intuïtieve gebruikersinterface. Veel opties voor multifactor authenticatie Nadeel is alleen dat er geen optie is voor je mobiele telefoon.

LogMeOnce Password Manager
De winnaar onder de gratis password managers suites Beschikbaar voor Windows, Mac, Linux, IOS en Android.

Veel opties voor 2factor authenticaties, Crypto Wallets, Credit Card data, wachtwoordsterkte indicatie, automatisch je wachtwoorden wijzigen.

Tot slot
Security is natuurlijk zo sterk als de zwakste schakel.
Een gehackte pc, telefoon of tablet is vaak de basis van veel ellende. Voorkomen is beter dan genezen.

Op de volgende site van o.a. Daniel Verlaan https://twitter.com/danielverlaan (RTL Tech Journalist), wordt stap voor stap uitgelegd wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van hackers en zo veilig mogelijk op het internet kunt verblijven.

Laat Je Niet Hack Maken https://laatjeniethackmaken.nl

Be careful out there!

PS: Heb je tips of opmerkingen? Laat van je horen!