Wil je als windows gebruiker gebruik maken van een SSH Shell, ben je eigenlijk altijd aangewezen op PuTTY en dat is (persoonlijke smaak), niet het meest gebruikersvriendelijke programma. Ik was dan ook blij dan Ubuntu en Microsoft tot een overeenkomst kwamen om Ubuntu Shell in Windows mogelijk te maken.
Je hebt nu volledige Bash mogelijkheden en dit zonder een Dual Boot!
Connecten via SSH naar je VPS is nu een fluitje van een cent (mits je je  SSH Key aan ons door hebt gegeven

Installeer Ubuntu in Windows 10

Ubuntu terminal is nu gratis beschikbaar in de appstore van Windows10.
Linux en Mac users hebben al lang een native terminal met SSH mogelijkheid, nu is deze ook voor Windows beschikbaar.

De Ubuntu Terminal geeft bijna dezelfde mogelijkheden als de terminal in Ubuntu zelf

• Bash, Z-Shell, Korn Shell en heel veel andere shellvarianten zijn beschikbaar zonder gebruik te maken van virtual machines of reboots.
  • Native SSH client, GIT, apt en dpkg

Wat heb je nodig?

Je hebt een x86 PC nodig met Windows10
Windows10 dient volledig geupdated te zijn, ook met de Windows10 Fall Creator Update van 20 oktober 2017. Deze update heeft het Windows Subsystem voor Linux welke nodig is voor de installatie van Ubuntu Terminal.

Installeer Ubuntu voor Windows10

Ubuntu is te installeren vanuit de Windows10 App Store

• Start de Microsoft Store applicatie
  • Zoek naar Ubuntu en selecteer de eerste optie (Ubuntu', published by Canonical Group Limited.)
  • Klik op de Installeer button

De Ubuntu applicatie wordt gedownload en geïnstalleerd

Opstarten van de Shell

Je kunt de Ubuntu shell nu net zo opstarten als alle andere Windows programma's

Als je de Ubuntu shell voor de eerste keer start, krijg je de melding dat de applicatie wordt geinstaleerd. Dit duurt (afhankelijk van je internetsnelheid) ongeveer een minuut of twee.
Als de installatie is voltooid, verschijnt in de terminal de vraag om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Deze hoeft niet het zelfde te zijn als voor je Windows account (mag uiteraard wel).
Nadat deze stap is voltooid, heb je met Ubuntu Terminal een volledige Linux draaien op Windows, zonder dual boot.